Inhoud van de basisopleiding:

Voor wie?

Voor therapeuten, kindercoaches, jeugdzorg, kind en gezin en leerkrachten, onderwijsassistenten. Kortom voor mensen die werken met kinderen en dit vak willen gebruiken in hun eigen praktijk of groep. Meer informatie nodig? Neem gerust contact op.

Basis Blok 1 Doel:

                                       

 • De ontwikkelingsfase in de kindertekening leren herkennen en lezen
 • Kenmerken uit een tekening kunnen halen om zo te kunnen aansluiten op de leefwereld van het kind
 • Werken met de methode en onderzoeksformulieren om een tekening te analyseren
 • Welke opdracht sluit aan op de hulpvraag van het kind
 • Leer creatieve opdrachten die voor het kind zinvol zijn om aan te bieden na je onderzoek
 • Leer hoe je kan spelen, spreken en bewegen op papier
 • Leer welke creatieve materialen geschikt zijn bij een bepaalde hulpvraag
 •    

Wat leer je?

Je leert welke vaardigheden aansluiten bij de ontwikkeling van het kind.

Je leert de tekening te onderzoeken met behulp van een onderzoeksmethode.

Je ontdekt hoe je het persoonlijke proces van elk individu (groep) kan ondersteunen?

Je leert tekenvaardigheden, schildertechnieken en expressie vormen aan die laagdrempelig zijn zodat kinderen gestimuleerd worden in hun sociaal emotionele ontwikkeling. 

Je leert welke opdrachten je kan geven als vervolgopdracht.

Je leert welke opdrachten de interactie tussen kinderen zal stimuleren.

Je zal zien dat  kinderen meer zelfvertrouwen krijgen en hun zelfbeeld veranderd.

Je hoeft niet te kunnen tekenen om deel te nemen. Iedereen kan het! Na 5 dagen ben je zelf ook creatiever en flexibeler geworden door de teken en schilderopdrachten.

Alle studiedagen krijg je huiswerk om in de praktijk a.d.h.v. de tekenopdrachten die je geeft, tekeningen te onderzoeken en deze te begrijpen. Alleen in de praktijk kan je het leren. Elk kind is uniek en vertelt zijn eigen verhaal.

Het is dan ook noodzakelijk dat je zelf met kinderen werkt en/of een stage plaats zoekt.

Op de volgende lesdag  worden alle ervaringen besproken en de tekeningen van de kinderen gelezen. Stap voor stap ontwikkel je de vaardigheid om elke tekening te kunnen lezen en begrijpen.  

De basisopleiding (blok 1) bestaat uit 5 dagen. De lesdagen zijn 1x per maand.

In blok 1 leer je de taal in de tekening herkennen.

Je leert via een duidelijke, door mijzelf ontwikkelde methode de tekening  onderzoeken en begrijpen. Je leert wat de kenmerken zijn die horen bij een bepaalde leeftijdsfase van peuter tot 12+.

Deze methode maakt zichtbaar waar extra ondersteuning nodig is. Om bij de ondersteuning en hulpvragen creatieve coaching toe te kunnen passen is het belangrijk dat je leert hoe je in gesprek kunt komen met het kind via de tekening.

Je leert welke vragen je kunt stellen. Je leert welke opdracht zinvol is om te geven en waarom nu juist die opdracht aansluit op de vorige tekening. 

Tijdens de lesdagen maken wij daarom zelf ook heel veel opdrachten zodat je leert ervaren wat het verschil is tussen de ene en de andere opdracht. Ook de keuze van het materiaal is belangrijk bij een vervolgopdracht.

Elk kind wil zich gehoord en begrepen voelen en jij kunt werken aan de ontwikkeling en de hulpvraag.

Na 5 dagen heb je de methode leren toepassen en kun je de tekening analyseren.

Ook heb je een "rugzak" vol met ideeën en opdrachten zodat je weet wat de juiste vervolgopdracht is die je kunt geven om aan de hulpvraag te werken.

     

Per dag krijg je als huiswerk een aantal opdrachten mee die je zelf in de praktijk gaat uitvoeren en onderzoeken a.d.h.v. de onderzoek methode. Zo is de opgedane kennis direct toepasbaar in de praktijk. Werk je nog niet met kinderen dan is een stage plek noodzakelijk. Je oefent met alle basisschool leeftijden. Ik bespreek met je de mogelijkheden.  Naast de lesdagen moet je rekenen op een studiebelasting van 3 uur per week.

Je ontvangt een certificaat van deelname als je 80% aanwezig was en voldaan hebt aan de opdrachten.

Soms is het door omstandigheden niet mogelijk naar een les te komen. Je kan na overleg max 1 x in een andere groep een les inhalen.

Accreditatie SKJ , Register Vaktherapie ,Beroepsver. Tekentaal 

https://skjeugd.nl/scholing/opleidingen/tekenen-is-meer-praktijkgerichte-opleiding-kindertekeningen-lezen-en-begrijpen/

 

Prijs

 • Prijs € 650,00 
 • De prijs is inclusief de uitgewerkte methode met opdrachten en onderzoek formulieren per individu en groep formulieren om een overzicht te kunnen maken
 • Je krijgt een lesboek vol met teken en schilderopdrachten zorgvuldig samengesteld aansluitend op de ontwikkelingsfasen en daardoor geschikt als vervolgopdrachten
 • Koffie en thee met lekkers is aanwezig
 • Tijdens de lunch is er eigen gemaakte vegetarische maaltijd soep
 • Creatieve materialen op de dag aanwezig 

Maximaal 12 deelnemers per groep om zo voldoende aandacht te hebben voor iedereen, de vragen en de meegebrachte tekeningen.

Inschrijven kan per blok. De opleiding is geregistreerd bij het CRKBO. Accreditatie bij SKJ wanneer je blok 1 en 2 goed hebt afgerond. Dan ontvang je een certificaat 82,5 punten. Via het Register Vaktherapie accreditatie blok 1 52 punten, blok 2 55 punten.

Neem gerust contact op info AT tekenenismeer DOT nl of bel mij 06 30040751.

Wil je liever eerst zeker weten of deze opleiding bij je past vraag dan een intake aan. Kosten zijn € 60,00. Tijdens deze ontmoeting maak je kennis met deze manier van tekenen en onderzoeken. Bellen om af te stemmen is gratis.

Tekenen is meer!

Lochemsweg 92 e
7217 RJ Harfsen

Contactpersoon: Bauk Zwaan
Telefoon: 06 30040751
info AT tekenenismeer DOT nl